tiistai 7. heinäkuuta 2009

KIRJASTOSSA

Kirjastot on ihania! Kun olin alle kouluikäinen, asuimme Tapiolassa. Siellä kävin elämäni ensimmäisen kerran kirjastossa. Ovi oli katutasossa, portaat noustiin yläkerrokseen, jossa varsinainen kirjastosali oli. Voin vieläkin mielessäni nousta portaat, nähdä kirjahyllyt ja tuntea kirjaston TUOKSUN.

Soukkaan muutimme kun olin ekaluokkalainen. Sielläkin kirjastoon noustiin portaat. Me kavereiden kanssa vietettiin monet iltapäivät ja illat kirjastossa. Luettiin lehtiä ja kirjoja, istuttiin kuulokkeet korvilla musiikkia kuuntelemassa, pelattiin lautapelejä. Ja tietysti lainattiin kirjoja.

Aikuisiälläkin olen ollut kirjastojen kävijä, nimenomaan monikossa. On mukava tehdä vierailu kirjastoon, jossa ei ole aiemmin käynyt. Ja onhan kirjastoissa eroja; yhdessä hyvä lastenosasto, toisessa paljon keittokirjoja jne.

Nykyään meille lainataan pääasiassa lastenkirjoja ja satulevyjä, itselleni lainaan pääasiassa kädentaitoihin liittyviä kirjoja. Ja valokuvakirjahyllyn katsastan aina läpi.

Tänään käytiin tyttöjen kanssa lähikirjastossa. Ei ole paras mahdollinen, mutta kassillinen lainattavaa löydettiin. Lainaaminen on tarkkaa puuhaa. Muksut haluaa jokainen omalla kortillaan lainata itse valitsemansa kirjat. Joskus meinaa mennä taisteluksi lainausautomaatilla, jokainen kun haluaisi olla ensimmäisenä piippaamassa kirjansa.

Lainauskuiteistakin riittää hupia. Neidit istuvat auton takapenkillä, ja kertovat "kuittitarinoita". Molemmilla on hyvä mielikuvitus, joten jutut on mainiota kuultavaa. Väsyneenä menee välillä överiksi, silloin kuuluu niitä pieruvitsejä. Miten ne niin naurattaakin, lapsiakin!?

Se mitä minä kirjastoissa kaipaan, on se tuoksu jonka lapsuudestani muistan. Kirjojen paperin ja painomusteen tuoksu. Nykyään jokapaikassa on niin hyvät ilmastoinnit, ettei kirjastoissakaan mikään tuoksu. Harmi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti